Універсальний дизайн - це дизайн предметів, середовища,програм та послуг, покликаний зробити їх максимально можливою мірою придатними для використання для всіх людей без необхідності адаптації чи спеціального дизайну. Універсальний дизайн не виключає допоміжних пристроїв для конкретних груп людей з інвалідністю, де це необхідно.

Держархбудконтроль має якісно забезпечувати потреби громадськості та впливати на розвиток економіки країни, – Олексій Кудрявцев

25 січня Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев провів виробничу нараду з керівниками територіальних органів ДАБІ. Під час заходу було підведено підсумки роботи у 2017 році та окреслено пріоритети діяльності на 2018 рік.

Як відзначив Олексій Кудрявцев, у 2017 році Держархбудінспекція здійснила якісне практичне реформування дозвільної системи, як цього вимагав Закон України № 1817, та перевела роботу з учасниками містобудівної діяльності на новий рівень.

Загалом минулого року Держархбудінспекцією опрацьовано більше 160 тис. документів декларативного та дозвільного характеру, що подавались замовниками будівництва. Крім того, в результаті реформи децентралізації системи держархбудконтролю місцевою владою було опрацьовано 25% дозвільної документації в будівництві.

У 2017 році Держархбудінспекція здійснила майже 1 тис. планових контрольно-інспекційних заходів. На більш, ніж половині об’єктів будівництва було виявлено порушення. Також проведено понад 13,5 тис. позапланових перевірок. Найбільше – в Хмельницькій, Львівській та Одеській областях.

Олексій Кудрявцев звернув увагу керівників територіальних органів, що питанням якості контролю та нагляду має бути приділена посилена увага. Ці функції повинні здійснюватися на належному рівні, адже лише так у громадськості та забудовників буде довіра до ДАБІ, як державного контролюючого органу, та її роботи.

Голова Держархбудінспекції також відзначив позитивну динаміку у сфері ліцензування. Зокрема, в 2017 році зменшився відсоток відмов у видачі ліцензій на будівництво об’єктів. Це, у тому числі, є свідченням успішної методологічно-роз’яснювальної роботи із забудовниками, що проводилась ДАБІ протягом року.

Говорячи про пріоритети на 2018 рік, Олексій Кудрявцев зауважив, що запровадження та вдосконалення електронних сервісів у містобудуванні є одним з таких напрямків, адже дозволяє вивести взаємодію із забудовниками на сучасні стандарти роботи, які успішно працюють в провідних країнах світу.

За його словами, важливим напрямком роботи також залишається прозора комунікація з усіма учасниками містобудівної діяльності – забудовниками, громадськістю та місцевою владою. Зокрема, відкриті зустрічі керівників територіальних органів ДАБІ із забудовниками мають стати регулярною практикою:

«Нагадую, що сьогодні пріоритетним форматом взаємодії держави та бізнесу є засади партнерства для розвитку економіки, створення додаткових робочих місць, вирішення соціальних та інфраструктурних питань. Тому ДАБІ, як державний контролюючий орган, у першу чергу, має виступати порадником для забудовників – консультувати та роз’яснювати, вказувати їм на недоліки, які потрібно усунути. ДАБІ має бути максимально відкритою до громадян, що будують власні оселі чи бізнес, а також органів місцевої влади, які працюють над розбудовою власних територій».

Олексій Кудрявцев наголосив, що до посадових осіб, які не розуміють чи не хочуть сприймати такий формат роботи, будуть прийматися відповідні кадрові рішення. Центральний апарат Держархбудінспекції та територіальні органи мають працювати як злагоджений механізм на єдину мету – сприяння забезпеченню потреб громадськості в якісній інфраструктурі та об’єктах, а також розвитку економіки країни, а не навпаки гальмувати ці процеси.

ДАБІ

  • Як зробити свій дім гостинним? +

    Ви можете зробити свій дім гостинним для всіх. Для цього підтримайте міжнародний рух «Visit Ability», що виступає запростір, доступний для Детальніше...
  • Як зробити місто доступним? +

    Згідно зі статтею 9 Конвенції ООН про права людей з інвалідністю, в Українімає бути забезпечена доступність (архітектурна, транспортна, інформаційна) та Детальніше...
  • Як зробити заклад доступним? +

    Усі люди незалежно від особливостей, сімейного статусу тощо можуть бути Вашими клієнтами, якщо Ви подбали про створення належних умов. Подумайте, Детальніше...
  • 1

Лого UN Partnership to Promote the Rights of Persons With Disabilities

Лого UNDP

Лого UNICEF

Лого ILO

Тризуб

Лого Національної Асамблеї людей з інвалідністю України

Лого Всесвітньої організації охорони здоров'я - Європейське регіональтне бюро