Універсальний дизайн - це дизайн предметів, середовища,програм та послуг, покликаний зробити їх максимально можливою мірою придатними для використання для всіх людей без необхідності адаптації чи спеціального дизайну. Універсальний дизайн не виключає допоміжних пристроїв для конкретних груп людей з інвалідністю, де це необхідно.

Коли освіта стає доступнішою: відкриття першої інклюзивної групи для дошкільнят в місті Костянтинівка, Донецької області

«3 роки назад я народила 6-місячну дівчинку. У зв'язку з тим, що вона не дихала відбулося відшарування сітківки.  На даний момент вона поки що не бачить. Вона звичайна дитина, вона просто не бачить, вона все сприймає на слух. Дуже цікавиться мелодіями, їй дуже подобається грати з іншими дітками», - ділиться мама дівчинки, яка з цього року займатиметься в першій інклюзивній групі в Костянтинівці.

Лише в одному мікрорайоні міста Костянтинівка, в якому знаходиться садок «МИР», 32 дитини потребують інклюзивної форми навчання. Завдяки відкриттю першої інклюзивної групи 14 дітей зможуть займатись в садочку вже цього року.

IMG 4704 croped

«Поставили діагноз «дитячий аутизм». З такими дітьми просто нікуди не підеш, нікуди не беруть. Ми дуже чекали на цю групу, бо з нашим діагнозом потрібно лише займатись. Не препарати не потрібні, нічого, нам заняття, заняття і заняття. Ми цього вже дуже хочемо», - коментує мама дівчинки Жені, яка також займатиметься в інклюзивній групі.

IMG 4779 croped

З вересня 2018 року освіта для дітей у дитячому садочку в місті Костянтинівка максимально враховує індивідуальні потреби кожної дитини. Завдяки проекту «Дошкільний заклад «Мир» - простір, зручний для всіх», що реалізовується в рамках Спільної Програми ПРООН, ВООЗ та МОП «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні»*, було проведено навчання персоналу, придбано обладнання та розвиваючи ігри для роботи інклюзивної групи, створено базу даних дітей Костянтинівки, яким рекомендована така форма навчання.

IMG 4792 croped

IMG 4784

«Кінцевим результатом проекту буде уніфікована модель, дивлячись на яку можна робити доступний дитячий садок, розуміти які дії, яких учасників передбачені: батьків, педагогів, адміністрації та, навіть, дітей», - говорить Оксана Корнєєва, директорка дошкільного закладу №31 «МИР».

IMG 4773 croped

Спираючись на досвід роботи в ході проекту, команда дитячого садка вже до кінця цього року презентує модель інклюзивного дошкільного закладу, поширення якої в Україні дозволить залучати більше дітей в дитячі садочки та виховувати повагу до людського різноманіття з самого дитинства.

*Спільна Програма «Сприяння інтеграційній політиці та послугам людей з інвалідністю в Україні» впроваджується Програмою розвитку ООН у співпраці з Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та Міжнародною організацією праці (МОП) за підтримки Партнерства ООН з питань реалізації прав людей з інвалідністю, в партнерстві з Міністерством соціальної політики України, Міністерством охорони здоров’я України та Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України.

 

  • Як зробити свій дім гостинним? +

    Ви можете зробити свій дім гостинним для всіх. Для цього підтримайте міжнародний рух «Visit Ability», що виступає запростір, доступний для Детальніше...
  • Як зробити місто доступним? +

    Згідно зі статтею 9 Конвенції ООН про права людей з інвалідністю, в Українімає бути забезпечена доступність (архітектурна, транспортна, інформаційна) та Детальніше...
  • Як зробити заклад доступним? +

    Усі люди незалежно від особливостей, сімейного статусу тощо можуть бути Вашими клієнтами, якщо Ви подбали про створення належних умов. Подумайте, Детальніше...
  • 1

Лого UN Partnership to Promote the Rights of Persons With Disabilities

Лого UNDP

Лого UNICEF

Лого ILO

Тризуб

Лого Національної Асамблеї людей з інвалідністю України

Лого Всесвітньої організації охорони здоров'я - Європейське регіональтне бюро