Універсальний дизайн - це дизайн предметів, середовища,програм та послуг, покликаний зробити їх максимально можливою мірою придатними для використання для всіх людей без необхідності адаптації чи спеціального дизайну. Універсальний дизайн не виключає допоміжних пристроїв для конкретних груп людей з інвалідністю, де це необхідно.

Участь людей з інвалідністю в житті суспільства є однією з ключових передумов становлення України як європейської держави – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що ніколи раніше влада не приділяла стільки часу і стільки уваги проблемам осіб з інвалідністю. І питання забезпечення активної участі осіб з інвалідністю у суспільному житті є одним із важливих питань, якими опікується влада.

0a941a429a854243 extra large 560x337

«Забезпечення наскрізної участі людей з інвалідністю в житті соціуму є однією з ключових передумов становлення України як європейської держави. Це тест, це лакмусовий папірець. Якщо ми йдемо в Європу, якщо ми вносимо конституційні зміни про майбутнє членство в ЄС та НАТО, ми маємо відповідати певним критеріям. І хочу окремо наголосити – цей критерій один із основних. І саме тому це так важливо. І саме тому це справа Президента. І саме тому я зараз на цій нараді», - сказав Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що протягом 2017-2018 років Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України продемонструвало абсолютно глибоке розуміння проблем, які постають перед людьми з інвалідністю, а також дуже активну позицію на виконання і звернень Президента, і звернень Уповноваженого Президента з прав людей з інвалідністю, і в співпраці з громадськими організаціями для того, щоб ці позиції вирішувати.

ef0ef2def3cf395ac59f07717778ce8e 1543852416 extra large

Президент підкреслив, що Україна з першого дня незалежності прагнула якнайповніше реалізувати права людини, які стали основним змістом нашої Конституції. Разом з усім міжнародним співтовариством Україна продовжила створення системи захисту прав тих людей, які потребують цього захисту точно найбільше, зокрема осіб з інвалідністю. Для цього десять років тому була підписана Конвенція про права осіб з інвалідністю, яка є визначальним міжнародно-правовим документом для органів влади під час формування та реалізації державної політики у сфері прав людей з інвалідністю.

«З того часу Міжнародний день осіб з інвалідністю став і для органів влади, і для органів місцевого самоврядування, для громадських організацій і для всіх громадян дуже гарною нагодою певного підведення підсумків що зроблено до цього і накреслення планів на майбутнє – що нам зараз треба зробити», - констатував він.

«Ми даємо оцінку державній політиці – наскільки ми наблизилися до повної реалізації прав і просто, знаєте, не гучних лозунгів, а просто повсякденних потреб осіб з інвалідністю і як широко суспільство відкриває можливості для реалізації їхніх прагнень, надій, сподівань. Я хочу нагадати всім – йдеться не про одну, не про тисячу і не про десяток тисяч людей. Йдеться про 2 млн 630 тис наших співгромадян», - також підкреслив Глава держави.

dcda2655d426f57fce8fff2962fb1f57 1543850556 extra large

Петро Порошенко зазначив, що останнім часом Національна Асамблея людей з інвалідністю України і особисто її керівник Валерій Сушкевич на всіх міжнародних майданчиках привертає увагу до такого тяжкого наслідку російської агресії як порушення прав осіб з інвалідністю.

«Проте хочу окремо наголосити – агресія аж ніяк не припиняє наших зусиль із забезпечення прав осіб з інвалідністю по всій території нашої держави. І це є абсолютно моя чітка вказівка, що ми маємо працювати предметно і тому наша сьогоднішня нарада присвячена дуже конкретному питанню: створенню безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю», - підкреслив Президент.

Водночас Глава держави запропонував не робити акцент лише на доступності до фізичного оточення, хоч доступність у широкому розумінні є одним з основних восьми ключових принципів Конвенції про права осіб з інвалідністю.

«Йтиметься про доступність у широкому сенсі цього слова, про її значущість у всіх без винятку сферах життєдіяльності та про спрямування на реалізацію принципу доступності роботи всіх без винятку органів влади», - сказав Петро Порошенко.

Офіційне інтернет-представництво Президента України

  • Як зробити свій дім гостинним? +

    Ви можете зробити свій дім гостинним для всіх. Для цього підтримайте міжнародний рух «Visit Ability», що виступає запростір, доступний для Детальніше...
  • Як зробити місто доступним? +

    Згідно зі статтею 9 Конвенції ООН про права людей з інвалідністю, в Українімає бути забезпечена доступність (архітектурна, транспортна, інформаційна) та Детальніше...
  • Як зробити заклад доступним? +

    Усі люди незалежно від особливостей, сімейного статусу тощо можуть бути Вашими клієнтами, якщо Ви подбали про створення належних умов. Подумайте, Детальніше...
  • 1

Лого UN Partnership to Promote the Rights of Persons With Disabilities

Лого UNDP

Лого UNICEF

Лого ILO

Тризуб

Лого Національної Асамблеї людей з інвалідністю України

Лого Всесвітньої організації охорони здоров'я - Європейське регіональтне бюро