Універсальний дизайн - це дизайн предметів, середовища,програм та послуг, покликаний зробити їх максимально можливою мірою придатними для використання для всіх людей без необхідності адаптації чи спеціального дизайну. Універсальний дизайн не виключає допоміжних пристроїв для конкретних груп людей з інвалідністю, де це необхідно.

Як ми хочемо жити? Social Design Award 2019

Один чи разом? Старий чи молодий? Кооперація замість ізоляції? Премія «Соціальний дизайн» (Social Design Award) шукає найкращі ідеї для нових способів проживання та перспективної архітектури.

text - how do we want to live?

За останні десятиліття було збудового багато різноманітних житлових будівель. Але наскільки зручні, стійкі ті споруди, що будуються? Часто, модні будинки проектуються на основі консервативних планів, які враховують лише один однорідний спосіб життя - та ігноруют той факт, що життя жителів развивається. І що вони не хочуть жити в коробках, складених одна на одну, але зацікавлені в розвитку сумісного соціального життя зі своїми сусідами.

Як ми хочемо жити? Такою є тема цьогорічної премії «Соціальний дизайн» (Social Design Award), що присуджується SPIEGEL WISSEN та SPIEGEL ONLINE в партнерстві з рітейлером товарів для дому BAUHAUS. Цей конкурс - спроба знайти кращі ідеї та проекти для способів життя майбутнього, для нового житлового будівництва. Це можуть бути як архітектурні креслення, так і існуючі або заплановані проекти, що фокусуються на нових формах проживання або спільнот.

Строк подачі проектів – 31 серпня, 2019 року. Журі експертів та читачі SPIEGEL Wissen та SPIEGEL ONLINE оберуть переможців серед заявок. Переможці від журі та від аудиторії читачів отримають премію, яка складає 2.500 євро для кожної категорії.

Social Design Award буде вручена в 2019 році вшосте. Тема минулого року - "Ідеї для яскравого сусідства". Експертне журі обрало гамбурзський проект "Мікрополь" в якості переможця. Післе зносу міського центру в соціально неблагополучному районі міста Ротернбургсорт група студентів почала шукати нове власне місце для зустрічей та спілкування. Вони знайшли колишню громадську вбиральню на транспортній разв’язці, яка зараз реконструюється, і скоро вона буде функціонувати як яскравий та сучасний громадський простір.

А читачі обрали "Гейдельберзський дитячий готель", яким керує асоціація "середовище". Це місце, де діти з інвалідністю та без неї з соціально неблагополучних сімей можуть провести вихідні, посмажити хліб з сосиски на кострищі, поспати в палатці і, часто, довзолити одиноким матерям мати настільки необхідний вихідний.

Як проходить конкурс?

Журі обирає найкращі ідеї серед заявок, які потім будуть презентовані на SPIEGEL ONLINE в кінці вересня 2019. Читачі зможуть обрати серед них фаворитів. Переможці будуть оголошені 12 грудня 2019 року в журналі SPIEGEL WISSEN (4/2019) та на SPIEGEL ONLINE.

Строки

Реєстрація до 31 серпня 2019 року

Подача робіт до 31 серпня 2019 року

Результати конкурсу 12 грудня 2019 року

Призи

Будут вручені дві нагороди: приз глядацьких симпатій та приз журі. 

Кожна нагорода - 2.500 €.

Реєстраційний внесок немає

Мова конкурсу англійська.

Анкетаучастника

UD-HUB не є організатором/співорганізатором конкурсу/заходу. 

З усіх питань, пропозицій та претензій звертайтесь за контактами організаторів вказаними в статті.

Прес-реліз конкурсу перекладено з англійської. Авторка перекладу – Марина Лебідь.

Для уникнення помилок в розумінні всіх аспектів конкурсу ознайомтесь з оригінальним оголошенням про конкурс на сайті організаторів.

  • Як зробити свій дім гостинним? +

    Ви можете зробити свій дім гостинним для всіх. Для цього підтримайте міжнародний рух «Visit Ability», що виступає запростір, доступний для Детальніше...
  • Як зробити місто доступним? +

    Згідно зі статтею 9 Конвенції ООН про права людей з інвалідністю, в Українімає бути забезпечена доступність (архітектурна, транспортна, інформаційна) та Детальніше...
  • Як зробити заклад доступним? +

    Усі люди незалежно від особливостей, сімейного статусу тощо можуть бути Вашими клієнтами, якщо Ви подбали про створення належних умов. Подумайте, Детальніше...
  • 1

Лого UN Partnership to Promote the Rights of Persons With Disabilities

Лого UNDP

Лого UNICEF

Лого ILO

Тризуб

Лого Національної Асамблеї людей з інвалідністю України

Лого Всесвітньої організації охорони здоров'я - Європейське регіональтне бюро