Офісна будівля «Access Living» Чикаго, Іллінойс, США

Коротко про об'єкт

Офісна будівля «Access Living»

В перекладі – «доступне проживання»

Чикаго, Іллінойс, США

  • Нове будівництво
  • Завершено у 2007 р.

Фінансування – державне

Вступ

«Access Living» – це офісна будівля, спроектована за принципами Універсального та «зеленого» дизайну на забудованій території в околицях району Рівер-Норт у Чикаго. У співпраці з групами споживачів та персоналом компанія «ЛСМ Аркітектс» та «Access Living» розробили цілі щодо реалізації принципів Універсального Дизайну в цій будівлі, а потім методично проаналізували кожне рішення та перевірили, наскільки воно відповідає цілям щодо Універсального Дизайну та критеріям срібного рейтингу «LEED» («Лідерства в енергетичному та екологічному проектуванні»). У результаті було зведено будівлю, яка виглядає «звичайно», але разом з тим є прикладом втілення принципів соціально-економічної та екологічної сталості.

Опис

«Access Living» є неприбутковою просвітницькою організацією, яка була заснована у 1980 р. для поліпшення життя людей з інвалідністю. У відповідності зі своєю місією, щоб надавати послуги різним представникам громади з усіх куточків Чикаго, «Access Living» обрала місце у центрі міста, яке добре обслуговується мережами громадського транспорту. Її нова штаб-квартира є моделлю соціальної та екологічної сталості, що відповідає критерію золотого рейтингу «LEED», який демонструє поєднання «зеленого» та Універсального Дизайну. Споруда преставляє собою чотирьохповерхову офісну будівлю площею близько 3 400 кв.м., її ширина – 24 метри, а довжина – 43 метри. Крім того, вона також використовується як ресурсний та освітній центр. Поряд розташовані як житлові, так і комерційні будівлі, ресторани та магазини знаходяться у пішій доступності. Поруч знаходяться дві лінії чиказького метрополітену та автобусні зупинки. На території є парковка для персоналу та відвідувачів, яка розміщена на підземному поверсі, а також у частині першого поверху, що виходить у двір. При вході в будівлю можна потрапити на рецепцію, в лобі-бар та ресурсний центр для клієнтів, які добре видно з вулиці. Ліфти, сходи, туалети та допоміжні приміщення розташовані вздовж східної стіни будівлі. Ця зона межує з основним коридором, який простягнувся з передньої до задньої частини будівлі та освітлюється вдень сонячним світлом з вікон, розташованих у його кінцях. Планування кожного з поверхів дає можливість виконувати різні функції: відкриті офісні кабінети для кожної з команд організації, приватні кабінети для вищого керівництва, один великий і два малих конференц-зали, приміщення для відпочинку співробітників, зал для прийняттів і виставок, тераса на даху і різні допоміжні приміщення.    

Дизайн та досвід користувачів

Для початку проектування компанія «ЛСМ Аркітектс» та «Access Living» організували симпозіум з питань дизайну, участь в якому взяли експерти з Універсального Дизайну та репрезентативна група користувачів. Зустріч мала на меті визначити перепони та обговорити рішення для типового офісного приміщення. За її результатами проектувальники отримали достатньо інформації та ідей для подальшої роботи. На основі цих результатів проектувальники розробили низку цілей щодо Універсального Дизайну та дотримання критеріїв рейтингу «LEED». Для досягнення цих цілей вони розпочали вивчення кожного аспекту проекту будівлі та її обладнання. Хоча вони мали намір створити офісне приміщення, яке б нагадувало типове, планувалося, що нове приміщення стане більш зручним у користуванні та забезпечуватиме більший комфорт. Із цією метою було визначено, що жодне рішення не буде прийнято без аналізу його впливу на широку низку користувачів, багато з яких мають інвалідність. Особливостями будівлі, що випливають із поєднання принципів «зеленого» та Універсального Дизайну, є збереження енергії та розуміння досвіду користувачів. Часто це досягається за рахунок певних видів функціонування будівлі та обладнання, пристосованих до індивідуальних потреб.

Автоматичні сенсорні кнопки для відкриття парадних дверей, вимкнення світла у незайнятих приміщеннях, піднімання та опускання штор, користування кранами та туалетом дозволяють зберегти енергію і підходять для людей із фізичними проблемами та порушеннями дрібної моторики. Максимальне використання природного світла, гнучке робоче освітлення та зонування загального освітлення створюють найкраще освітлення для зору людини та мінімізують споживання електроенергії. Користувачі мають можливість регулювати опалення, вентиляцію, кондиціювання повітря та яскравість освітлення, що сприяє більш відповідальному споживанню енергії та дозволяє людям самостійно обирати найбільш комфортні варіанти. Використання фарб, тканин та килимів без запаху, що кріпляться за допомогою клею на водній основі, зменшує потребу в очищенні повітря системою ОВК (опалення, вентиляція, кондиціювання) і підвищує рівень комфорту та продуктивності користувачів, які мають алергію або чутливі до хімічних речовин.

Оцінка

«Access Living» оформила проектний задум невдовзі після симпозіуму з питань дизайну в 2004 р. Архітектори з компанії «ЛСМ Аркітектс» проаналізували та розширили початковий перелік завдань, що надало можливість слідкувати за процесом реалізації проекту. У 2008 р., через півтора року після введення будівлі в експлуатацію, було проведено відповідну оцінку.

Відповідно до результатів оцінки, користувачі дуже задоволені тим, як будівля виглядає та функціонує. Відвідувачам, які потрапили сюди вперше, легко орієнтуватися в будівлі, оскільки простір організовано просто та зрозуміло. З головного входу видно ліфт. Атріуми на 1-му і 2-му поверсі та конференц-зали із скляними стінами на 3-му і 4-му поверсі видні з головного коридору та при виході з ліфту. Але знайти шлях до конкретних робочих місць у відкритих офісних кабінетах складніше – особливо для людей із порушеннями зору.

Особливо схвально користувачі оцінили кількість та гнучкість світла (природного та штучного), якість повітря та використання кольорів і графічних символів. Більшість людей високо оцінюють гнучкість робочих місць. Робочі поверхні, кабінети, шафи та стільці можна пристосовувати до людей різного зросту, які мають різні уподобання щодо комфорту. Дуже важливою перевагою також називають зелений дах і терасу.

Реакція на незвичайний вхід до туалетних кімнат у цілому теж була позитивною, але окремі аспекти кабінок та сенсорних пристроїв були оцінені не так високо. Деякі користувачі скаржаться на незручність дверей до кабінок та замків на них, інші кажуть про обмеженість та неправильність роботи сенсорних пристроїв.

Широкі ліфти із системою подвійного контролю знайшли схвальні відгуки як і у тих, хто пересувається на інвалідних візках, так і в інших людей. Один користувач навіть відзначив, що великий простір у ліфтах сприяє спонтанним проявам взаємодії між людьми. Люди, які не мають безпосередньої користі від окремих елементів будівлі – як-от ліфта або туалета, доступного для осіб на інвалідних візках, пишаються, що працюють у місці, в якому враховано потреби абсолютно різних користувачів. За результатами оцінки після введення в експлуатацію було визначено, що необхідно провести окремі точкові зміни, але в цілому проектний задум та його реалізація вийшли на відмінно. Велика кількість людей, які мають особливі вимоги до середовища, дуже високо оцінюють його якість. «Access Living» досягла своєї мети – звести красиву та привітну офісню будівлю, придатну для різних категорій користувачів.

Елементи універсального дизайну
  • Участь користувачів у процесі проектування.
  • За рахунок підігріву тротуарів біля входів до будівлі відвідувачі та співробітники не ковзають на льоді та снігу.
  • Наявність проїжджої частини та тротуару, якими можна дістатися до входу.
  • Контрастна полоса на тротуарі веде до головного входу.
  • Сенсорні розсувні двері із повітряним екраном для попередження втрати тепла.
  • У вестибюлі є місця для сидіння, де можна почекати своєї черги.
  • Дворівнева стійка рецепції, зручна як для сидячого співробітника, так і для відвідувача, який може сидіти або стояти.
  • Стільці для очікування у коридорах спроектовані по-різному, відтак кожен відвідувач може знайти собі місце відповідно до його можливостей та уподобань.
  • У вестибюлі є стіл із комп’ютером для відвідувачів, висота столу може регулюватися.
  • Ергономічні офісні меблі, робочі місця, висота яких регулюється, верхні полиці та навісні шухляди для документів, які підходять для людей різного зросту та з різними функціональними можливостями.
  • Стільці в кабінетах та конференц-залах можна піднімати та опускати, повертати вперед, назад і нахиляти. Підлокітники також піднімаються та опускаються, що робить стільці зручними для різних людей, сидіти в них можна у різних позиціях.
  • Рухомі лампи для робочого освітлення.
  • Різні поверхи та різноманітні приміщення у будівлі позначені кольором (стін чи меблів) та графічними елементами.
  • Зоноване ОВК (опалення, вентиляція, кондиціювання) і освітлення й автоматичний контроль освітлення, що доповнюється можливістю ручного управління.
Елементи екологічної сталості
  • Будівлю зведено у міській зоні, на колишньому фундаменті та поблизу шляхів громадського транспорту.
  • Сенсорне управління зливом води, кранами, дозаторами мила і серветок у туалетних кімнатах, що забезпечує економію енергії та відповідаєсанітарним вимогам.
  • Датчики присутності для автоматичного включення й виключення світла.
  • Сенсорні пристрої для регулювання рівня освітлення, що доповнюються можливістю ручного управління.
  • Для освітлення використовується денне та зібране світло.
  • Килими з перероблених матеріалів, що кріпляться до підлоги за допомогою клею на водній основі.
  • Зелений дах.
  • Висока якість повітря в приміщенні, що забезпечується вибором відповідних матеріалів та застосуванням відповідних систем.
  • Модульні меблі і перегородки, що знімаються, зменшують кількість відходів.
Детальна інформація про проект

Місце розташування: Чикаго, Іллінойс

Завершено у 2007 р.

Замовник: «Access Living»

Виконавець: компанія «ЛСМ Аркітектс» (LCM Architects)

Відповідальний орган: мерія Чикаго

Норми щодо доступності: Розділ 11 Будівельного кодексу Чикаго та Іллінойса

Фінансування – державне, муніципальне, приватне, загальний бюджет – 18 млн. дол. США

Дослідження: Барбара Кнехт (Barbara Knecht)

Команда проекту

Проектувальник: компанія «ЛСМ Аркітектс» (LCM Architects)

Керівник проекту: Фонд громадської інфраструктури Іллінойса/«Коттер Консалтінг» (Cotter Consulting Incl)

Головний підрядник: «Мічуда Констракшнз» (Michuda Construction)

Інженер з механічних, енергетичних та сантехнічних робіт: «20/10 Інжиніринг» (20/10 Engineering)

Консультант з питань «Лідерства в енергетичному та екологічному проектуванні»: «Сібен Енерджі Ессошиейтс» (Sieben Energy Associates): www.siebenenergy.com

Інженер-конструктор: Тортон Томізетті (Thorton Tomisetti)

Додаткова інформація

 

Матеріал опублікований з дозволу “Institute for Human Centered Design” (в перекладі – «Інститут Дизайну для Людей»), діяльність якого спрямована на покращення життя людей усіх вікових груп та фізично-сенсорних можливостей через впровадження Універсального Дизайну. Веб-сайт: www.humancentereddesign.org.