Сад лікарняного відділення ім. Гренвіля, Труро, Корнволл, Сполучене Королівство

Коротко про об'єкт

Сад відділення лікарні ім. Гренвіля (Grenville Ward Garden)
Труро, Корнволл, Сполучене Королівство

  • Нове будівництво
  • Завершене – у 2007 р.
  • Фінансування – державне і приватне
Вступ

Перед тим, як старий, похмурий, необлаштований порожній внутрішній двір лікарняного відділення ім. Гренвіля Королівського госпіталю у Труро, Корнволл, Сполучене Королівство, було перетворено на сучасний, яскравий простір, зручний для людей з різними функціональними можливостями, заклопотаний та сильно завантажений персонал лікарні використовував його як місце для куріння. Проект реконструкції передбачав озеленення, облаштування простору та ландшафту для створення яскравого, мотивуючого, лікувального та відновлювального середовища для пацієнтів, лікарів, персоналу та інших відвідувачів. У тісній співпраці з фахівцями у сфері реабілітації та з урахуванням побажань відвідувачів, лікарів та допоміжного персоналу було спроектовано сад. У результаті з’явився інклюзивний простір, зручний для людей з різними функціональними можливостями. Він використовується для реабілітації в рамках клінічної програми лікарняного відділення ім. Гренвіля (для післяопераційного догляду за літніми людьми) та для відпочинку всієї лікарняної спільноти.

Опис

Відділення лікарні ім. Гренвіля Королівського госпіталю в Труро, Корнволл, займається доглядом за літніми пацієнтами в післяопераційний період. Відділення знаходиться у приміщенні тимчасової двоповерхової будівлі, яку планується експлуатувати ще 10 років. Зовнішньому оточенню ніхто не приділяв уваги, і похмурий брукований двір мало що міг запропонувати для відпочинку персоналу і зовсім нічого – для пацієнтів та відвідувачів. Проект реконструкції передбачав озеленення, облаштування простору та ландшафту для створення яскравого, мотивуючого, лікувального та відновлювального середовища для пацієнтів, лікарів, персоналу та інших відвідувачів. У тісній співпраці з фахівцями у сфері реабілітації та з урахуванням побажань відвідувачів, лікарів та допоміжного персоналу було спроектовано сад. У результаті з’явився інклюзивний простір, зручний для людей з різними функціональними можливостями. Він використовується для реабілітації в рамках клінічної програми лікарняного відділення ім. Гренвіля (для післяопераційного догляду за літніми людьми) та для відпочинку всієї лікарняної спільноти.

Концепцію проекту було розроблено персоналом відділення та мистецьким координатором Королівського госпіталю. Він передбачав створення високоякісного та відновлювального терапевтичного садового простору у дворі, що мав би бути зручним для людей із різними фізичними можливостями. За задумом, у дворі також мали би проводитися мистецькі проекти та події. У тісній співпраці з персоналом та керівництвом госпіталю на чолі з мистецьким координатором госпіталю, компанії-підрядники «Вестлі Дізайн» та «Сенсорі Траст» організували всебічні консультації з питань інклюзивного дизайну. Цей процес забезпечив узгодженість позицій на стадії детального планування. Мета проекту полягала у створенні у дворі низки «закутків» з різними сенсорними характеристиками для сприяння комунікації між пацієнтами, їхньої реабілітації та відпочинку. Планувалося, що ці «закутки» мають враховувати потреби літніх людей. Персонал лікарні також потребував місця для відпочинку, яке було б відокремлено від зони для пацієнтів. Таким чином, «принцип закутків» був застосований до всього проекту.

Дизайн та досвід користувачів

Пацієнтами цієї державної лікарні є в першу чергу літні люди, що відновлюються після операції. Деяких з них співробітники чи родичі вивозять з лікарні в сад на ліжках чи кріслах, дехто користується милицями. Сад для пацієнтів – це місце і для проведення активного лікування, і для відпочинку та загального розслаблення. Під час проектування саду персонал та пацієнти брали участь у посадці клумб та могли спостерігати за роботою скульптора по металу, який зводив скульптурні фігури в саду. Участь пацієнтів та персоналу під час розбудови саду допомогла створити відчуття приналежності.

Персонал та пацієнти, що брали участь в розробці проекту, працювали над створенням дизайну, що задовольняв би комплекс фізіологічних, когнітивних, соціальних та емоційних потреб. Одним пацієнтам сад дає можливість пережити глибові чуттєві моменти, а інші можуть насолодитись парком тільки зсередини.

Компанія «Вестлі Дізайн» розробила остаточний генеральний план, деталі та план озеленення, а також взяла на себе управління реалізацією проекту. «Вестлі Дізайн» налагодили співпрацю з дизайнерами та виробниками обладнання з компанії «Т’юліп Арт», скульптором по металу Джоном Крістіаном, мистецьким координатором госпіталю Сарою Норіш, фізіотерапевтами та спеціалістами з трудотерапії. Це дозволило реалізувати конкретні потреби лікарняного відділення ім. Гренвіля. «Вестлі Дізайн» та Джон Крістіан створили унікальні альтанки для відпочинку у тіні. У співпраці з фізіотерапевтами та спеціалістами з трудотерапії команда проекту розробила спеціальні поручні, що були встановлені у саду та використовуються для проведення програм з відновлення рухливості. «Вестлі Дізайн» спільно з «Т’юліп Арт» створили зручні клумби та напівпрозору водну стіну для розмежування зони для відпочинку персоналу та садової зони для пацієнтів.

Оцінка

Сад було створено для поліпшення можливостей пацієнтів проводити час надворі та бути ближче до природи. Цієї цілі вдалося досягти. Персонал надавав величезну підтримку у створенні саду та в догляді за ним, коли роботи було завершено. Успіху проекту сприяло те, що багато людей робили пожертвування на створення саду, в тому числі надавали матеріали й рослини та присвячували цьому свій час. Практично кожний тиждень співробітники лікарні, пацієнти або вдячні родичі приносять нові рослини до саду. Це відображає ту цінність, яку вбачають відвідувачі у цьому саду.  

Перед тим, як у дворі було розбито сад, двір використовували приблизно 8 членів персоналу, пацієнти до нього не заходили. Після того, як роботи було завершено, кожного дня до саду приходять двадцять чи більше співробітників, пацієнтів та інших відвідувачів – тобто, його стали використовувати на 150% більше! Примітно, що пацієнти у супроводі співробітників лікарні або родичів кожного дня проводять багато часу в саду. Хтось малює, хтось прополює рослини та піклується про них. Один з пацієнтів, який декілька разів намагався покинути лікарняне відділення, раптово виявився завзятим садівником і з задоволенням проводив час за поливанням та прополюванням двору. Інший пацієнт зміг реалізувати свою схильність до мистецтва, малюючи пейзажі саду.

За рахунок позитивного, енергійного підходу керівництва лікарні проект було завершено, і його результатами можуть користуватися як пацієнти, так і персонал. Раніше лікарняне відділення ім. Гренвіля не мало спеціального місця відпочинку для співробітників. Після створення саду вони можуть ефективно використовувати цей простір для проведення терапії, відпочинку, спостереження за природою і розслаблення. Хоча сад був задуманий як спільний простір для універсального використання, його дизайн передбачає окремі «закутки» для приватних бесід, спостереження та усамітнення. Сад приносить задоволення медичному персоналу, пацієнтам, їхнім родичам та відвідувачам. У саду навіть вирощують трави для приготування їжі.

З огляду на велику кількість позитивних відгуків про сад, у замовника з’явилась ідея використати такий дизайнерський проект на всій території лікарні. Показником того, як співробітники пишаються своїм садом, може слугувати той факт, що вони самі неофіційно стали його охоронцями та садівниками.

Елементи універсального дизайну
  • У всьому саду розміщені припідняті клумби та вазони.
  • У саду є різноманітні місця для сидіння.
  • Рослини обирались таким чином, щоб задіяти декілька видів чуття: нюх, дотик, зір.
  • Альтанки, накриті в’юнкою лозою, створюють унікальну можливість знаходитись у тіні.
  • Тінь можна знайти у зоні для персоналу.
  • Спеціально розроблені поручні були встановлені для використання під час сеансів терапії, але також можуть знадобитись в будь-який час для декількох категорій користувачів.
  • Видом та звуками водної стіни, що відділяє простір для персоналу та для пацієнтів, можуть насолоджуватись усі відвідувачі.
  • У всьому саду на одному рівні прокладено бруковані доріжки.
  • На вході до саду немає перепаду висоти, а двері достатньо широкі, щоб в них проходили колісні засоби пересування, ліжка та люди, що допомагають у пересуванні.
Елементи екологічної сталості

Оскільки лікарняне відділення ім. Гренвіля знаходиться у тимчасовій будівлі, сад проектувався з тим очікуванням, що більшість його елементів можна буде зберегти, коли прийде час переїжджати.

Команда проекту

Замовник: Сара Норіш (Sara Norrish) – мистецький координатор / Шерон Едінел (Sharon Addinall) – адміністративний директор

Трест Королівського Корнволлського госпіталю

Контактна особа: Шерон Едінел (Sharon Addinall)

Електронна пошта: Sharon.Addinall@rcht.cornwall.nhs.uk

Керівник проекту: Майкл Вестлі (Michael Westley)

Компанія: «Вестлі Дізайн» (Westley Design)

Електронна пошта: mike@westleydesign.co.uk Телефон: +44 (0)1326 259 817

Керівник проекту/Консультант з питань Універсального/інклюзивного Дизайну:

Майкл Вестлі (Michael Westley)

Компанія: «Вестлі Дізайн» (Westley Design)

Електронна пошта: mike@westleydesign.co.uk Телефон: +44 (0)1326 259 817

Ландшафтний дизайнер: Майкл Вестлі

Компанія: «Вестлі Дізайн» (Westley Design)

Електронна пошта: mike@westleydesign.co.uk Телефон: +44 (0)1326 259 817

Підрядник: «Ар-Сі-Ейч-Ті Хоспітал Істейтс Тім» (RCHT Hospital Estates Team)

Контактна особа: Шерон Едінел

Електронна пошта: Sharon.Addinall@rcht.cornwall.nhs.uk

Орган влади з питань нагляду та партнерства: Трест Королівського Корнволлського госпіталю Електронна пошта: Sharon.Addinall@rcht.cornwall.nhs.uk

Спеціальні консультанти:

Скульптор по металу: Джон Крістіан (John Christian)

Компанія: «Бокіо Артс» (Boquio Arts)

Електронна пошта: www.boquio.com

Додаткова інформація

Проект із створення саду у дворі лікарні ім. Гренвіля, проміжний звіт за результатами оцінки, серпень 2006 р.

 

Матеріал опублікований з дозволу “Institute for Human Centered Design” (в перекладі – «Інститут Дизайну для Людей»), діяльність якого спрямована на покращення життя людей усіх вікових груп та фізично-сенсорних можливостей через впровадження Універсального Дизайну. Веб-сайт: www.humancentereddesign.org.