«Baldwine Residence», Сієтл, штат Вашингтон, США

Коротко про об'єкт

«Baldwine Residence»
Сієтл, штат Вашингтон, США

  • Реконструкція
  • Завершена у 2006 р.
  • Фінансування – приватне
Вступ

Сієтл – місто в штаті Вашингтон на тихоокеанському узбережжі на північному заході США, розташоване в місцевості з надзвичайно красивою природою на перешийку між протокою П’юджет-Саунд та численними озерами й річками в оточенні лісів, островів та гір. Населення Сієтла – 600 000 осіб. Забудова міста складається із щільних житлових кварталів, в яких переважають будинки на одну сім'ю та невеликі ділянки з приватними подвір’ями. Будинок «Baldwin» є триповерховою будівлею, що знаходиться в облаштованому районі міста. Власник-архітектор розробив його проект для своєї молодої сім'ї. Із самого початку він поставив собі за мету спроектувати будинок, який буде відповідати принципам Універсального Дизайну та екологічної сталості. Дизайн відображає елементи стилю історичних котеджів Сієтла, що поєднується з навколишньою традиційною забудовою. Але в той же час він різко відрізняється від неї десятками дрібних та функціональних деталей, починаючи від пішохідної доріжки, що веде до входу, і закінчуючи кожною з кімнат. Архітектор надав перевагу багатофункціональним деталям, які могли б змінюватись з плином часу у відповідь на нові потреби його сім'ї, і пристосовуватись до їх великої сім'ї, яка складається з представників чотирьох поколінь. Будинок випромінює почуття гостинності та тепла, а також дозволяє пережити відчуття насолоди від розумного дизайну малих особистих просторів і винахідливого доступу до денного світла.

Опис

Цей триповерховий будинок розташований в передмісті Сієтла Грінлейк у густозаселеному кварталі житлових будинків, розрахованих на дві і три сім’ї. Проект, про який йдеться, передбачав заміну невеликого старого будинку, який не міг бути збережений – таким чином, це проект точкової забудови. Рівень парадного входу дозволяє легко заносити велосипеди і коляски в середину приміщення і навпаки.

Пологі доріжки з’єднують підвал і задню алею. Всі двері достатньо широкі (шириною 3 фути – тобто, майже метр), що сприяє підвищеній маневреності. Крім того, будинок має рівні пороги на всіх зовнішніх дверях, у ньому використовуються тільки нажимні ручки, а душові встановлені без бордюрів. Свідченням прихильності до гнучких рішень став санітарний вузол, що включає основну кімнату, яка виглядає як єдине ціле, але насправді має замочні кріплення, які дозволяють відкривати простір під раковиною у разі необхідності. На кожному поверсі в стіну вбудовано три комори (одна над іншою), що мають відповідний розмір і канат для майбутнього ліфта, якщо виникне бажання або необхідність його встановити.

На другому поверсі є відкритий кабінет, оснащений м'якою лавкою і книжковими полицями. З його вікон відкривається панорамний вид, він є затишним місцем для дітей і дорослих. Зі стелі подвійної висоти в їдальні на першому поверсі відкривається вид на перехід, розташований на другому поверсі, що з'єднує хазяйську спальню з дитячими спальними кімнатами. Бокові стіни відкритого простору споруджені таким чином, щоб за потреби у майбутньому можна було б створити ще одну кімнату. Підвал призначений для задоволення різноманітних потреб. Нині там знаходиться домашній офіс, але він може бути і кімнатою для гостей або помешканням для здачі в оренду. Оскільки будинок є придатним до різноманітних варіантів майбутнього оновлення, попит на нього може мати широке коло покупців житлової нерухомості.

Гардеробна кімната є достатньо великою, її було спроектовано дуже ретельно. Внутрішнє оздоблення з червоного дерева є візитною карткою будинку. Таке оздоблення зроблене у вхідному передпокії та гардеробній кімнаті, призначеній для зберігання верхнього одягу та інших речей. Вбудовані модулі також містять лавки і полиці для зберігання взуття. Туалетна кімната розташована з правої сторони від передпокою.

Будинок спроектовано таким чином, щоб максимально ефективно використати робочі та ігрові зони на кожному поверсі. Кожна дитина має мансарду в своїй спальні і може самостійно обирати, де проводити час. Ця особливість також є корисною для дітей з проблемами в розвитку, адже вони потребують місця, де вони можуть побути наодинці у тиші та відпочити від людних приміщень в будинку або в школі.

Дизайн та досвід користувачів

Мешканці будинку – білі чоловік і дружина, спеціалісти із середнім рівнем доходу, а також двоє їхніх маленьких дітей. Ніхто в родині не має функціональних обмежень. Серед їхньої великої родини та численних друзів є декілька осіб з функціональними обмеженнями, які іноді відвідують будинок.

Оскільки будинок знаходиться в житловому районі, вздовж вулиці та поруч із проїздом розташована парковка. Вулиці дружні до велосипедів, і дорослі паркують свої велосипеди під навісом алеї. Дитячі велосипеди зберігаються в коморі на першому поверсі. Ні на першому поверсі, ні в приміщеннях на цокольному поверсі немає сходів, тому можна легко використовувати колісні пристрої. Всі покриття підлоги тверді і гладкі, що забезпечує зручність пересування.

Еморі Болдвін, член Американського інституту архітекторів, його дружина та двоє маленьких дітей є користувачами будинку, і вони ж його спроектували. Хоча чоловік-архітектор був головним дизайнером, його дружина була повністю залучена в процес проектування та планування будинку.

Їхня подруга і колега Сьюзен Дункан з компанії «ADAptations» також надавала консультації з проектування будинку. Разом з тим, основним «експертом» з Універсального Дизайну був саме власник будинку.

Оцінка

Хоча будинок достатньо вузький (приблизно 10 метрів або 33 фути 6 дюймів завширшки), він здається просторим завдяки відкритому плануванню. Над їдальнею розташований основний «спільний простір» – високий вертикальний простір, що посилює відчуття відкритості. Це полегшує спілкування між людьми, які знаходяться на різних поверхах. Крім того, над дитячими кімнатами є горища, поєднані між собою. Двері між ними мають замки на обох сторонах, так що обидві дитини мають відкривати їх спільно.

Визнаючи, що потреби жителів будуть змінюватися з плином часу, вони створили багатофункціональний простір. Наприклад, цокольний поверх спроектований як комфортна квартира, яка може здаватися в оренду. Нині він використовується як великий домашній офіс і тренажерний зал, і може також використовуватися як кімната для відпочинку, коли діти підростуть. Бокові стіни відкритого простору споруджені таким чином, щоб за потреби у майбутньому можна було б створити ще одну кімнату. Кімната поруч з кухнею нині слугує ігровим майданчиком, але в майбутньому може використовуватись як вітальня, кімната для музичних занять або їдальня.

Будинок включає в себе багато елементів Універсального Дизайну і гнучкості, що дозволяє йому пристосовуватись до різних фізіологічних і соціально-економічних змін, які людина, ймовірно, зазнає протягом свого життя. Власники побудували будинок з увагою до різних функціональних обмежень, які можуть мати різні люди, однак виявилося, що їм також від цього дуже зручно.

Двері у ванну кімнату відчиняються всередину, і це створює незручності для людей, які пересуваються на інвалідних візках. Двері повинні були відчинятись в обидві сторони – це було б зручно для різних категорій людей, – але помилково були встановлені не ті двері. Хоча кілька людей, які пересуваються на інвалідних візках, користувались ванною кімнатою без особливих зауважень, власник бажає змінити двері, щоб вони все ж відчинялися в обидві сторони.

На верхньому поверсі двері в пральню та дитячі ванні кімнати відчиняються назовні, і це теж створює незручності для людей, які пересуваються на інвалідних візках. Дружина хотіла встановити двері, що відчинялися б всередину, а чоловік – двері, що відчиняються назовні, через це двері були розташовані таким чином, щоб напрям відкривання можна було легко змінити. Скоріше за все, у найближчому майбутньому власники змінять напрямок відкривання дверей для більшої доступності.

Передпокій в підвалі завширшки більше метра – тобто, достатньо широкий для проходу. Але власник хоче зробити його ще ширшим для того, щоб в майбутньому було легше підходити до ліфта, що буде розташовано в цьому місці.

Крім того, кухонна раковина повинна була мати нижню шафу, яку можна було б зняти (за принципом тих, які розташовані в ванній кімнаті), але водопровідник розмістив зливні труби таким чином, що це стало неможливо. Власник спочатку вважав, що водопровідник має виправити цю роботу, але вирішив не робити цього, тому що це б уповільнило решту будівництва у зв'язку з проблемами планування та послідовності робіт.

Елементи універсального дизайну
  • До обох входів – переднього (з вулиці) і заднього (від провулка) – ведуть доступні пологі доріжки.
  • Щоб потрапити до будинку, не потрібно використовувати жодні сходи. Таким чином, до будинку легше заносити коляски та велосипеди, заводити скутери, а також легше заходити тим, хто пересувається на інвалідному візку. Зовнішні двері не мають високих порогів.
  • Всі дверні ручки і висувні шухляди вбудованих меблів розроблені таким чином, щоб їх було легко відкрити людям з функціональними обмеженнями рук. Мешканцям будинку також легко використовувати їх, коли їхні руки зайняті.
  • Поки мешканці шукають ключі, вони можуть поставити свої сумки на полиці поруч із парадними дверима.* Всі двері достатньо широкі (шириною 3 фути – тобто, майже метр) – таким чином, у будинку зручно переносити меблі та великі предмети.* Сходи розташовані навколо трьох великих шаф, розташованих на кожному поверсі одна над одною – у разі необхідності замість них можна встановити ліфт. Нині в одній з таких глибоких шаф зберігаються коляски і триколісні велосипеди. У шафі на верхньому поверсі дітям читають казки на ніч.
  • Всі душові не мають бордюрів, відтак люди з інвалідністю можуть заїжджати туди на інвалідних візках, що усуває ризик спотикання. Елементи управління душовою зміщені, таким чином супроводжуюча особа може користуватися ними і не потрапляти під воду.
  • Раковини у ванних кімнатах мають нижні шафи на заблокованих коліщатках, що знімаються. Їх можна відсунути, якщо особа перебуває в сидячому положенні.
  • На кухні теж є кілька елементів Універсального Дизайну: стінна піч розташована на доступній висоті, відстань між кухонним столом та безпечною зоною та кухні доволі велика, є раковина з висувною ручкою біля грубки для заповнення горщиків, гладка скляна енергоефективна індукційна варильна панель дозволяє легко переставляти каструлі і сковорідки, і є безпечною для дітей, бо вона не нагрівається занадто сильно. Елементи управління варильної поверхні блокуються і розташовуються вздовж передньої стінки, таким чином користувачеві не потрібно тягнутись через індукційну панель для регулювання рівня нагрівання.
  • Основний поверх має гладке дерев’яне покриття, яке зменшує ризик спотикання і є більш зручним для колісних об'єктів. Ефективне опалення під підлогою створює комфортну температуру й усуває необхідність у вентиляційних отворах, що дає більше варіантів для розстановки меблів.
  • Покриття дитячого майданчику було зроблено з перероблених шин – відтак, поверхня є достатньо м’якою для падіння та достатньо міцною для триколісного велосипеда або інвалідного візка.
Елементи екологічної сталості
  • Покриття підлоги на першому поверсі зроблене з відходів деревини, придбаних у виробників балок паркетної дошки і подрібнених.
  • Поверхня підлоги і ґанку виготовлена з композитної терасної дошки з переробленого пластику і термообробленої деревини. Її не потрібно фарбувати або лакувати.
  • Зовнішні перила виготовлені з місцевого кедра, який не гниє і який можна легко замінити.
  • Сайдинг виробляється з волокнистого цементу, який є нетоксичним, міцним, і має низькі експлуатаційні витрати. Він виготовляється неподалік від Сієтла в місті Такома, штат Вашингтон.
  • Повторно використані плити ігрового майданчику (зроблені з перероблених шин) використовуються для покриття підлоги в дворику на цокольному поверсі.
  • Килимове покриття на цокольному та на верхньому поверсі є сприятливим для доступності та виготовлене ​​з перероблених пластикових пляшок для води.
  • Кухонні стінки за плитою або раковиною виготовлені зі шматків старих класних дошок, взятих з місцевої середньої школи, в якій проводився ремонт.
  • Будинок добре освітлюється сонцем, всі вікна мають низьку випромінювальну здатність та високий коефіцієнт теплопередачі.
  • Всі рослини добре переносять посуху, тому для їх поливання потрібно менше води.
Детальна інформація про проект

«Baldwin Residence»
5228 Kirkwood Pl. N.
Сієтл, штат Вашингтон, 98103
www.zai-inc.us

Помешкання для одної сім’ї
Нове будівництво
Завершено у листопаді 2006 р.

Вартість будівництва: 447 000 дол. США.
Загальна вартість проекту: 747 000 дол. США (включаючи вартість землі)

Команда проекту

Замовник: Еморі та Лаура Болдвін (Emory and Laura Baldwin)

Керівник проекту: Еморі Болдвін (Emory Baldwin)
Архітектор: Еморі Болдвін (Emory Baldwin)
Консультант з питань Універсального/інклюзивного Дизайну: Сьюзен Дункан (Susan Duncan), компанія «Абетка доступності»

Підрядник: Джон Брайєр (John Breyer), «Лейкледн Білдерсі» (Lakeland Builders, Inc.)
Інженер: Джон Рілі (John Riley), «Куантум Консалтінг Інжинірс» (Quantum Consulting Engineers LLC)
Державна установа, орган або товариство з питань нагляду: Девід Хадейсек (David Hudacek), Департамент планування та розвитку міста Сієтл

Додаткова інформація

Нагороди

  • Відзнака за малі проекти Американської асоціації архітекторів, 2008. Детальна інформація: www.zai-inc.us
  • Перше місце (Почесна нагорода), Національна відзнака за малі проекти Американської асоціації архітекторів (у категорії «Дизайн доступного житла»), травень 2009 р.

Публікації

  1. «Будівництво житла відповідно до життєвого циклу людини: приклад будинку у Грінлейк, передмісті Сієтла». Передовий досвід проектування будинків, липень-серпень 2007 р.
  2. «Будівництво житла відповідно до життєвого циклу людини». Новини будівельників, серпень 2007 р.
  3. «Будинок, в якому можна рости» (основна стаття з питань проектування будинків), Журнал «Сієтл Метрополітен», травень 2009 р.

Висвітлення у ЗМІ

  • «Будинок, що зростає разом з Вами» (випуск передачі «Sound Focus» з Дейвом Беком, NPR – KUOW, 94.9 FM, червень та жовтень 2008 р.
  • «Помешкання Еморі» (онлайн-відео та інтерв’ю з питань Універсального Дизайну), Studio G4, www.studiogfour.com, липень 2009 р.

 

Матеріал опублікований з дозволу “Institute for Human Centered Design” (в перекладі – «Інститут Дизайну для Людей»), діяльність якого спрямована на покращення життя людей усіх вікових груп та фізично-сенсорних можливостей через впровадження Універсального Дизайну. Веб-сайт: www.humancentereddesign.org.