«Taubate House», Таубате, Бразилія

Коротко про об'єкт

«Taubate House»

У перекладі – «Дім Таубате»

Таубате, Бразилія

  • Нове будівництво
  • Завершене у 2003 р.
  • Фінансування – приватне
Вступ

«Універсальний дім», зведений у 2003 році у м. Таубате, Бразилія став прототипом двоповерхового сімейного будинку, створеного для задоволення потреб жителів протягом усього їхнього життя. Цей проект було реалізовано у Таубате, історичному місті у долині Паріаба, розташованому 134 км на південний схід від Сан-Пауло. Його було задумано архітектором Сандрою Періто під час підготовки до захисту диплому в архітектурній школі. На той час не існувало жодних національних, державних чи місцевих вимог щодо доступності, тому С. Періто, яка тепер займає посаду Президента Бразильського інституту з питань доступності, поставила собі за мету розробити модель житлового будинку, яку можна буде застосовувати у всій Бразилії. С. Періто розглянула всі аспекти, пов’язані із зручністю користування та врахуванням принципів Універсального Дизайну: від вибору місця для будівництва, внутрішнього та зовнішнього простору до будівельних матеріалів та меблів. У результаті було збудовано естетичне сімейне житло з широким діапазоном повністю інтегрованих інклюзивних функцій, що стало справжнім проривом для цієї країни.

Опис

Першим завданням, що стояло перед С. Періто у рамках реалізації цього пілотного проекту, став пошук відповідного місця у безпечній місцевості, в якому також були б доступними побутові зручності. Її вибір пав на Таубате – житловий масив з хорошою репутацією у стабільному районі. Масив знаходиться в межах міста, відтак він має доступ до комунальних систем та громадської інфраструктури, як-от автобусні маршрути. У розпорядженні архітектора було 427 кв. м. абсолютно порожнього місця, але були й деякі обмеження для будівництва. Споруда мала відповідати муніципальним будівельним вимогам, отож С. Періто почала досліджувати, як поєднати принципи Універсального Дизайну з існуючими стандартами. Те, що будівництво починалось з нуля, дозволило архітектору включити багато елементів зручності в проектування будинку та планування прибудинкової території. Скошені бордюри є гладкими, доріжки у напрямку дому мають мінімальний нахил, дверні отвори та коридори розширені, а поверхня на підлозі захищена від ковзання. Двоповерховий будинок площею у 260 кв. м., зведений С. Періто, може задовольняти потреби сім’ї з п’яти осіб на всіх етапах їхнього життя. Велика увага була приділена розміщенню як молодих, так і старих людей – для цього було створено план пересування будинком, зокрема було передбачено достатньо місця для встановлення ліфту, якщо у ньому виникне потреба. Ідея будинку, що може адаптуватися до віку своїх жителів, дозволяє відмовитися від дорогих реконструкцій чи переїздів. Місце для забудови стало ще одним важливим аспектом в генеральному плані – С. Періто хотіла створити поблизу будинку яскравий відкритий простір, що був би особливо корисним для літніх людей з огляду на те, що вони менше рухаються. На місткому задньому дворі з терасою розташоване місце для барбекю, прибудова з ванною, а також басейн.

Дизайн та досвід користувачів

Архітектор при проектуванні цього будинку керувалася низкою принципів:

  • Естетичний вигляд
  • Доступність і мінімальні потреби у фізичних зусиллях
  • Безпека
  • Фінансова доступність
  • Легке сприйняття та інтуітивне використання
  • Рівність та свобода для людей будь-якого віку
  • Сталість

У будинку є критий гараж на два автомобілі, широкі та легкодоступні двері якого ведуть до головного передпокою. З вулиці до вхідних дверей, які також легко відкриваються, веде захищений від ковзання пандус з мінімальним нахилом 6%. Вхід накритий і має полицю, де можна поставити сумку на час пошуку ключів. Сигналізацією можна керувати за допомогою простого дистанційного пульту, що має яскраві кольорові кнопки, зручні для людей з порушеннями зору. Освітлення в місцях будинку, куди найчастіше заходять, є чутливим до руху. Усі кімнати під’єднані до системи внутрішнього зв’язку.

На першому поверсі знаходяться вхід та хол, їдальня та вітальня, кухня, пральня, спальня з виходом на терасу та ванною кімнатою. Спальня та вітальня виходять на задній двір. Пороги відрізняються за кольором, а їх висота зменшена, щоб через них не перечіплялись і не падали. Спальня першого поверху легко адаптується і також може служити в якості кабінету чи офісного приміщення.

На сходах, які ведуть на другий поверх, є поручні на двох різних висотах – для дітей і дорослих. Є простір для встановлення ліфта, якщо виникне така необхідність. Поки що на цьому місці розміщується добре освітлений домашній сад з решітками безпеки на другому поверсі.

На другому поверсі знаходяться три спальні та дві ванні кімнати. Одна спальня має балкон з видом на зелений двір. Автоматичні жалюзі легко піднімаються, вікна розсуваються також легко. На випадок надзвичайних ситуацій у ванних кімнатах встановлені телефонні роз’єми.

Принципи Універсального Дизайну були застосовані в усіх куточках будинку. Усі двері ширші за звичайні і оснащені простими у використанні ручками. Вікна розміщені нижче, ніж зазвичай (на висоті 70 см. від підлоги); електричні розетки трохи вище – на висоті 45 см. Шафи і шафки мають підсвітку всередині. У ванних кімнатах встановлені допоміжні решітки та сидіння.

На кухні висоту столів можна регулювати. З міркувань безпеки був встановлений детектор газу. Усіма раковинами можна користуватися на низькій висоті – тобто, сидячи на табуретці або в інвалідному візку. У пральні прасувальна дошка знаходиться на легкодоступній висоті, а вбудована сушарка включається простим рухом рукоятки.

Для відпочинку на відкритому повітрі створено великий задній двір – він може бути особливо корисним для літніх людей, які часто проводять більшу частину часу вдома. Надворі розташована прибудова для відпочинку, зона барбекю та басейн. Зовнішні ящики для рослин припідняті для зручності садівників.

Оцінка

При реалізації проекту С. Періто мала подвійну мету: довести, що в бразильському помешканні Універсальний Дизайн може використовуватися ефективно та економічно доцільно, а також створити простір для яскравого життя людей будь-якого віку. У будинку створено велику кількість функцій, доступних різним користувачам, як-от зміна висоти раковини на кухні, зручні місця для сидіння біля входу у передній частині будинку та в місцях приготування їжі на кухні, розумна технологія освітлення та безпеки. У Північній Америці, Японії чи Європейському Союзі такі речі – не рідкість, але С. Періто змогла створила чудову модель за невеликі гроші для країни, що розвивається. Кожний елемент Універсального Будинку доступний усім, навіть тим, хто пересувається на інвалідному візку (за винятком, хіба що, басейну). Цей проект враховує як нинішні, так і потенційні потреби та дозволяє мешканцям адаптувати свій житловий простір таким чином, щоб гідно жити у похилому віці. У просторі, що колись може знадобитись для встановлення ліфту, розбито домашній сад. Таким чином, «Універсальний дім» дозволяє в майбутньому уникнути дорогих реконструкцій чи переїздів, що є досить сталим підходом до життя.

Будинок включає в себе безліч екологічно сталих особливостей та є прикладом дуже ефективного використання як природного, так і штучного світла у всіх житлових приміщеннях.

Через те, що на той час концепція Універсального Дизайну в Бразилії поширена не була, перед архітектором постали деякі труднощі. Їй довелось креативно підходити до пошуку матеріалів та оздоблення для оснащення будинку, оскільки в Бразилії вони були у дефіциті. С. Періто також присвятила свою докторську дисертацію вивченню питання економічної рентабельності таких будинків у Бразилії. Вона завершила цю новобудову у 2003 р., витрати склали близько 200 млн. бразильських реалів (біля 71 000 дол. США)

Елементи універсального дизайну
  • Житловий масив обслуговується міською інфраструктурою.
  • Поверхня підлоги гладка та не ковзає, переходи мінімальні.
  • Широкі отвори для дверей, які легко відкриваються.
  • Дерев’яні сходи, пофарбовані у контрастний колір.
  • Заходи безпеки, зокрема візуальна сигналізація, детектор газу, автоматичне освітлення та система внутрішнього зв’язку.
  • Багато природного світла та панорамність, внутрішні сади, а також вид на сад у дворі з усіх куточків будинку.
  • Поручні на сходах на двох різних висотах.
  • Можливість встановлення ліфту в майбутньому; у відповідному просторі нині розбито внутрішній сад.
  • Підсвітка у шафах і шафках.
  • Допоміжні решітки та лавки у ванних кімнатах; безперешкодний доступ до раковин.
  • Висота столів та іншого обладнання у кухні та пральні регулюється, передбачено гнучкі варіанти розміщення висувних елементів меблів.
  • Прості в експлуатації або автоматизовані пристрої, як-от дверні ручки чи вікна.
Елементи екологічної сталості
  • Адаптивний дизайн усуває необхідність дорогих реконструкцій та служить потребам мешканців впродовж всього життя.
  • Сонячні водонагрівачі.
  • Датчики автоматичного регулювання сонячного освітлення.
  • Туалети з економним режимом використання води.
  • Природна вентиляція та освітлення в усьому будинку.
Додаткова інформація

Матеріал опублікований з дозволу “Institute for Human Centered Design” (в перекладі – «Інститут Дизайну для Людей»), діяльність якого спрямована на покращення життя людей усіх вікових груп та фізично-сенсорних можливостей через впровадження Універсального Дизайну. Веб-сайт: www.humancentereddesign.org.