Універсальний дизайн - це дизайн предметів, середовища,програм та послуг, покликаний зробити їх максимально можливою мірою придатними для використання для всіх людей без необхідності адаптації чи спеціального дизайну. Універсальний дизайн не виключає допоміжних пристроїв для конкретних груп людей з інвалідністю, де це необхідно.

Вперше голос громадських організацій людей з інвалідністю прозвучав в Комітеті ООН

У вересні 2015 року Україна  має звітуватись  в Комітетів ООН з прав людей з інвалідністю за виконання Конвенції ООН про права інвалідів.  В межах підготовки  звіту уряду Комітет  заслуховує звіти та рекомендації громадських організації  людей з інвалідністю.

DSC09261

20 квітня 2015 року в м. Женева  в Комітеті  ООН відбулося представлення  Альтернативних звітів  громадських організацій людей з інвалідністю.  У складі делегації, очолюваної Національною Асамблеєю інвалідів України, були організації: ВГО «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю»,  ВГО «Група активної реабілітації», ВГО «Генерація успішної дії»,  Житомирська  ГОІ «Молодь. Жінка, Сім’я», БФ «Крок за Кроком», які брали активну участь у підготовці  звіту.

Вперше представники громадських об’єднань  людей з інвалідністю говорили про дотримання  своїх  прав на високому міжнародному рівні, про необхідність впровадження системних змін в нашій державі, про  бар’єри, які заважають їм бути включеними у суспільство. Увага акцентувалась на  питаннях дискримінації, доступності, освіти, охорони здоров’я, працевлаштування, прав дітей та жінок з інвалідністю, переселенців з інвалідністю, відновлення прав недієздатних  та ін.

DSC09279

Українська делегація  громадських організацій людей з інвалідністю подякувала членам  Комітету за  листи підтримки до урядових структур  нашої  держави  щодо  внесення змін в  переклад Конвенції на  українську мову.

Поряд з тим учасники делегації  висловили прохання  до членів Комітету ООН з прав людей з інвалідністю щодо проведення спеціального засідання Комітету з питання  виконання статті 50 КПІ «Автентичні тексти», а саме перегляду перекладу  Конвенції  російською мовою.

DSC09288

Делегація українських ГОІ взяла участь у спеціальних зустрічах з членами Комітету:

Шафак Павей – яка у вересні 2015 року виголосить узагальнену доповідь за державним звітом про виконання КПІ в Україні та альтернативними від громадських організацій людей з інвалідністю

Діаною Кінгстон – заступником голови Комітету.

DSC09307

Також відбулися зустрічі з офіційними особами ООН, не членами Комітету, уповноваженими брати участь у розробці політики ООН щодо прав людей з інвалідністю: Каталіною Деванс – спеціальним доповідачем з прав осіб з інвалідністю Управління Верховного комісара ООН з прав людини, Александрою Шветцер – офіцером з питань прав людини Секції Європи і Центральної Азії Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

DSC09328

Під час візиту обговорювалась участь громадських організацій людей з інвалідністю у підготовці доповіді ООН по виконанню статтю 11 Конвенції ООН про права інвалідів «Ситуація ризику та надзвичайні гуманітарні ситуації».

Візит української делегації став можливим завдяки фінансовій підтримці Міжнародного альянсу людей з інвалідністю та Спільній Програмі ПРООН, ЮНІСЕФ, ВООЗ, МОП «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні».

DSC09330

DSC09342

DSC09380

DSC09390

  • Як зробити свій дім гостинним? +

    Ви можете зробити свій дім гостинним для всіх. Для цього підтримайте міжнародний рух «Visit Ability», що виступає запростір, доступний для Детальніше...
  • Як зробити місто доступним? +

    Згідно зі статтею 9 Конвенції ООН про права людей з інвалідністю, в Українімає бути забезпечена доступність (архітектурна, транспортна, інформаційна) та Детальніше...
  • Як зробити заклад доступним? +

    Усі люди незалежно від особливостей, сімейного статусу тощо можуть бути Вашими клієнтами, якщо Ви подбали про створення належних умов. Подумайте, Детальніше...
  • 1

Лого UN Partnership to Promote the Rights of Persons With Disabilities

Лого UNDP

Лого UNICEF

Лого ILO

Тризуб

Лого Національної Асамблеї людей з інвалідністю України

Лого Всесвітньої організації охорони здоров'я - Європейське регіональтне бюро