Універсальний дизайн - це дизайн предметів, середовища,програм та послуг, покликаний зробити їх максимально можливою мірою придатними для використання для всіх людей без необхідності адаптації чи спеціального дизайну. Універсальний дизайн не виключає допоміжних пристроїв для конкретних груп людей з інвалідністю, де це необхідно.

Універсальний Дизайн представлений на Студентському конкурсі соціальної реклами

«Нічого, звикнете. Користуватися чайником без ручки, парасолю - без власне парасолі», – такий лейтмотив серії постерів студента-учасника щорічного Конкурсу соціальної реклами в номінації Програми розвитку ООН «Світ, зручний для кожного: доступність, універсальний дизайн, безбар’єрне середовище».

Нехтування принципами доступного дизайну, як-от високі сходи, підземні переходи без ліфту, вузькі двері тощо, дискримінує людей з різним потребами.

«Універсальний Дизайн, або Дизайн для Всіх, передбачає створення будь-чого – ручки, меблів, будинків, парків, міст – що є зручними кожному, незважаючи на вік, вагу, фізичні обмеження, травму, вагітність та інші життєва обставини. Універсальний Дизайн стосується кожної людини на різних етапах її життя», – відзначає Крістіна Баграмян, менеджер Спільної програми ПРООН, ЮНІСЕФ, ВООЗ, МОП «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні».

«Ми раді взяти участь у Студентському конкурсі реклами та отримати якісні роботи, які, до речі, привернули увагу не лише журі, а й відвідувачів фестивалю», – говорить Крістіна.

У рамках номінації Програми розвитку ООН «Світ, зручний для кожного: доступність, універсальний дизайн, безбар’єрне середовище» конкурсанти отримали завдання розробити соціально-орієнтовані плакати, які б  підкреслювали важливість створення доступного середовища для всіх та спонукали б громадян поважати права кожного.

У результаті було обрано дві роботи, які посіли 2-е та 3-е місця відповідно: плакат «Everyday Things» Данила Ляха (фото1, фото 2) та відео ролик «Ідеальне Життя» Марії Сібірцевої.

 

Серія плакатів «Everyday Things» Данила Ляха:

15843498412 4967ba209d z

15656661318 bd5ff986de z

 

Відео ролик «Ідеальне Життя» Марії Сібірцевої:

 

Завантажити цю публікацію
в форматі Word

  • Як зробити свій дім гостинним? +

    Ви можете зробити свій дім гостинним для всіх. Для цього підтримайте міжнародний рух «Visit Ability», що виступає запростір, доступний для Детальніше...
  • Як зробити місто доступним? +

    Згідно зі статтею 9 Конвенції ООН про права людей з інвалідністю, в Українімає бути забезпечена доступність (архітектурна, транспортна, інформаційна) та Детальніше...
  • Як зробити заклад доступним? +

    Усі люди незалежно від особливостей, сімейного статусу тощо можуть бути Вашими клієнтами, якщо Ви подбали про створення належних умов. Подумайте, Детальніше...
  • 1

Лого UN Partnership to Promote the Rights of Persons With Disabilities

Лого UNDP

Лого UNICEF

Лого ILO

Тризуб

Лого Національної Асамблеї людей з інвалідністю України

Лого Всесвітньої організації охорони здоров'я - Європейське регіональтне бюро